Kunst- & Ambachtsgilde Ravenstein

Het gilde voor de professionele ontwerpers en makers van Ravenstein


Meesterschap weer op de kaart zetten!


Het Kunst- & Ambachtsgilde Ravenstein ("opgericht" 2016) wil meesterschap weer op de kaart zetten. Van de 11e tot de 18e eeuw waren ambachtsgilden beroepsverenigingen van ambachtslieden die drie doelen hadden. Ze wilden de kwaliteit van het scheppende werk hoog houden en hun leden beschermen, en natuurlijk wilden ze als collega's gezellig onder elkaar kunnen zijn. Door de industriële revolutie en de informatisering zijn gildes langzaamaan verdwenen: massaproductie werd de norm en ambacht verdween. Het Kunst- & Ambachtsgilde in Ravenstein is het idee van het gilde nieuw leven ingeblazen door een groep kunstzinnige en ambachtelijke ondernemers uit de historische vestingstad. We willen handwerk en vakmanschap weer terug op de kaart zetten.  


Wat ons bindt is een creatieve energie en het talent en vermogen om iets uit niets te maken. We hebben gemeen dat we op ambachtelijke wijze ons beroep uitoefenen. De leden maken maatwerk, met kunde, zorg en precisie.

De unieke geschiedenis, cultuur en ruimte van Ravenstein zijn daarbij een bron van energie en inspiratie. Ravenstein heeft een bijzondere geschiedenis als soeverein land, als vrijstaat in vreemd, vaak vijandig gebied. Mensen van alle rangen en standen, en belangrijker, van alle godsdiensten, die elders bedreigd werden, mochten zich hier vrij vestigen en vrij werken. Ze werden beschermd. Daardoor was de vrijstaat Ravenstein door de eeuwen heen altijd een goede voedingsbodem voor creativiteit en exclusieve maakindustrie. Tijden veranderen, maar in het hart blijft Ravenstein een vrijstaat, met een bloeiende cultuur van creativiteit en hoogstaand ambacht.De groep bestaat uit een breed scala van professionals: Joost Vlemmix (goud- en zilversmid), Katinka Waelbers (schrijfster en glaskunst), Maurits Cobben (architect), Geertje Hoogeboom (meubelmaker), Heleen Nachtegaal (stoffeerder), Roland Lemmers (klokkenmaker), Rick Duijs (kunstschilder), Wil van Haren en Wil Princen (bierbrouwers), Don van Grunsven (kunstzinnig hout- en metaalbewerking), Jos Verschaeren (beeldend kunstenaar), Rob Pluijm (fotograaf), Luc Willemse (beeldhouwen), Anne Sey (keramiek), Antoon van Casteren (smid), Leonne Holthuizen (ontwerpster in leer), Theo van Duren (Land van Ravenstein), Mark van Platen (componist), Alex van der Heijden (beeldend kunstenaar), Maartje Ampts (taxidermie) en Luud Groetelaars (picturalist). Het gilde biedt een gezamenlijk platform aan al deze professionele scheppende krachten in Ravenstein.

Het gilde komt geregeld bij elkaar bij de bierbrouwerij in de molen. Daar worden ervaringen uitgewisseld, genetwerkt en lezingen over de vakken verzorgt. KAR organiseert ook lezingen en activiteiten zoals exposities en open atelierroutes voor bewoners en toeristen.