Kunst- & Ambachtsgilde Ravenstein

Het gilde voor de professionele ontwerpers en makers van Ravenstein

AgendaBezoek de ateliers in Ravenstein tijdens de Nationale Studio Route 

27 & 28 oktober van 10:00 tot 17:00 - Diverse locaties in en rondom Ravenstein


U bent van harte welkom in de professionele ateliers van de kunstenaars en ambachtsmensen uit Ravenstein en omgeving in het weekend van 27 en 28 oktober. De deuren staan wijd open, de koffie is klaar, en er is bijzonder veel te zien en te doen.

Zo zijn er bijvoorbeeld demonstraties stofferen, glasblazen aan de brander, goudsmeden, schilderen, fotografie, en smeden. Er zijn exposities van beeldend kunstenaars, handgemaakte designtassen, foto's en glaskunst. In het Raadhuis, midden in de stad, worden lezingen gegeven over Ravenstein en goudsmeden. Bij de hoogste stellingmolen van Brabant vertellen de brouwers hoe zij op ambachtelijke wijze bier brouwen. Wilt u liever zelf aan de slag of heeft u iets te repareren? Meldt u zich dan aan voor de beeldhouwworkshop bij Creapoelka, kom met een kapotte klok naar de klokkenmaker, of neem een kijkje in het portfolio van onze meubelrestaurateur. Kortom, kom vooral kijken en doen tijdens dit bijzondere weekend.

De Studio Route Ravenstein is onderdeel van de Nationale Studio Route op 27 en 28 oktober, onderdeel van de Week van het Maken, georganiseerd door Crafts Council Nederland.

Lees hieronder meer over de verschillende ateliers! Of bekijk de plattegrond


Ravenstein en de ateliers in de omgeving

Atelier in de binnenstad van RavensteinNaam....................

Kunst/ambacht

Adres...............

Omschrijving.....................................................................

Website......................................

1

Antoon van Casteren

Smid

Landpoortstraat 19 Ravenstein

De Ravensteinse smederij bestaat sinds 1931 en werkt nog steeds volgens de traditie van weleer. Tijdens dit  weekend staan de deuren open en zijn de vuren heet: u bent van harte welkom om de smeden aan het werk te zien.

www.smederijverhoeven.nl

2

Don van Grunsven

Beeldend
kunstenaar

Den Dam 2, Huisseling

Open atelier

www.donvangrunsven.nl

3

Gerard Hoogstede

Restaurateur meubelen

Kolonel Wilsstraat 8, Ravenstein

Wij restaureren meubelen in de breedste zin van het woord. Antieke meubelen uit 1700 tot Art-Deco en hedendaagse meubels. Restauraties worden op esthetische wijze uitgevoerd met zoveel mogelijk gebruik van materialen uit de periode van de te restaureren meubel. Meubels in diverse houtsoorten kunnen bij ons gerestaureerd worden en zijn   gespecialiseerd in gefineerde en gepolitoerde meubels. Van deze toprestaurateur wordt een   portfolio-expositie ingericht bij stoffeerderij Nachtegaal.

www.hoogstede-antiekrestauratie.nl

4

Heleen Nachtegaal

Stoffeerster

Kolonel Wilsstraat 8, Ravenstein

Stoffeerderij Nachtegaal zit al 18 jaar met een prachtig atelier in hartje binnenstad van Ravenstein. Wij stofferen hier met veel liefde en vakkundigheid uw verouderde meubelstuk. Een meubelstuk dat u laat stofferen heeft vaak een emotionele waarde en daar gaan wij met veel zorg mee om. Ook beschikken wij over een prachtige stoffencollectie waar we erg trots op zijn,zodat we er samen met uw wensen   weer iets heel moois van gaan maken. Het resultaat is een meubelstuk waar   u  weer heel lang van kunt genieten!   Dit weekend worden er demonstraties stofferen van meubelen gegeven.

www.stoffeerderij-nachtegaal.nl

5

Herman Coppus

Beeldend
kunstenaar,
Papierreliefs

Nieuwstraat 4, Ravenstein

Bezichtiging van werk in het atelier van de kunstenaar. Je ziet   de kunstenaar zelf aan het werk tijdens het maken van papieren reliefs. Ritme, structuur en patronen zijn de basiselementen in het werk van Herman Coppus.Vaak is het werk als reliëf opgebouwd uit papier maar ook andere materialen zoals ,glas transparante folie’s, metaal of hout kunnen toegepast worden. Al het werk is geometrisch abstract. In de papierreliëfs speelt licht en schaduw een belangrijke rol. 
Ook kan kleur toegevoegd zijn in de reliëfs, direct of indirect middels kleurreflectie.

www.hermancoppus.nl


6

Joost Vlemmix

Goudsmid

Marktstraat 32, Ravenstein

In het hartje van de stad Ravenstein, hebben wij een winkel, laboratorium en werkplaats, die u dit weekend kunt komen bezoeken. Wij werken er met drie goud en zilversmeden. Joost Vlemmix geeft een lezing versieringstechniek op de zaterdag en zondag tussen 12.00-13.00uur

www.goudenjuwelen.com

7

Jos Verschaeren

Beeldend kunstenaar monumentaal

Loonsestraat 4, Neerloon

Open atelier: alleen op zaterdag


8

Katinka Waelbers Glass & Art

Glaskunst & schrijfster

Rector Nuijensweg 1, Deursen

Dit kleurrijke glasatelier viert in oktober haar 10-jarig bestaan. Het is een van de weinigen in Nederland waar u alle gesmolten glastechnieken kunt bewonderen: glasblazen aan brander en aan de blaaspijp, glasfusing en emailleren. U bent welkom voor rondleidingen in de verschillende ateliers, voor de glaskunst expo, en voor koffie/thee/fris/snacks. Op de zondag zijn er demonstratie glasblazen brander.

www.glass-and-art.nl


9

Leonne Holthuizen

Ontwerper schoenen en tassen

Marktstraat 15, Ravenstein

Modeontwerpster Leonne Holthuizen is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van tassen en schoenen. Ze werkt voor grote internationale ateliers, maar heeft ook een eigen designlijn. In de Lifestyle winkel FieZie wordt dit weekend een speciale expo van haar werk ingericht.

www.fieziehomestyling.nl

10

Luc en Marianne Willems –  Creapoelka

Beeldhouwers hout en steen

Kleine Poelstraat 7, Demen

Marianne en Luc Willems maken voornamelijk beelden in hout en steen. Hun atelier met tuin ligt in het  ruime polderlandschap aan de Maas nabij Ravenstein. Wij ervaren beeldhouwen als een innerlijke zoektocht naar de verbinding met het leven in alle ins en outs en daarmee is het mede inspiratie voor ons werk met mensen.
Marianne: “ik stimuleer mensen om uit hun creatieve bron te putten en te vertrouwen dat beelden zich ontvouwen. Schoonheid is voor mij geen absoluut gegeven: daar waar in beelden iets wezenlijks aangeraakt wordt, daar is  schoonheid.” Luc: “beeldhouwen is voor mij een bron van inspiratie om mijn creatieve mogelijkheden te ervaren en in te zetten. Ik ben een doener en een veelzijdige pionier en werk graag samen met en voor mensen. Met mijn beelden hoop ik ruimte en vrijheid op te roepen en een stimulerende en inspirerende werking te hebben.” Speciale activiteiten: Demonstraties hakken en snijden in hout en steen en zelf mindfull beeldhouwen in stilte. Je maakt een symbolisch beeldje in speksteen.

www.creapoelka.nl

11

Luud Groetelaars

Kunstfotograaf / Keeper of light

Kleine Poelstraat 7  5354KD Demen

Mijn werkplaats is een verzamelhok van grootformaat camera’s, U.V. Lampen, papierpersen, spoelbakken, papier, pigmenten, e.c.t. Heel veel documentatie, van boeken en eigen rechearch. In het atelier Creapoelka van Luc Willems zal in de praktijk hiermee de edele procede’s voor uw ogen worden uitgevoerd.

wwww.luudgroetelaars.nl

12

Mark van Platen

Componist

muziek is overal

In veel van de te bezoeken ateliers zal de muziek van deze bekende componist en pianist te horen zijn   tijdens de open ateliers in Ravenstein.


13

Maurits Cobben

Architect

Nieuwstraat 4, Ravenstein

Maurits Cobben architect.enbureau werkt sinds zijn oprichting in 2012 aan een grote varieteit aan opdrachten, voor particulieren, bedrijven en professionele opdrachtgevers. De aanpak is beeldend en onderzoekend, met een bijzondere aandacht voor "context". We voelen ons thuis bij opgaves in (historisch) gevoelige omgeving, herwaardering van het bestaande en complexe opgaven in sociale stadsvernieuwing. Voor deze aanpak zijn maquettes essentieel. Tijdens dit weekend zijn de maquettes van Maurits Cobben te bewonderen in het atelier van Herman Coppus.

www.mauritscobben.nl

14

Rick Duijs schilderijen &  tekeningen

Fijnschilder  Stilleven en portret

Middelstraat 13, Ravenstein

In het klassieke schildersatelier is de werkplaats van de kunstschilder te zien. Zijn kruk en zijn ezel met alle materialen en benodigdheden om klassieke olieverf  schilderijen te maken. Bekijk de verschillende fasen van een schilderij, van schets tot afgewerkt geheel. In het atelier zijn diverse werken aan de muur en op de ezel te bewonderen. Open atelier.

www.rickduijs.nl

15

Rob Pluijm Fine Art

Fotografie: portret, landschap  stilleven

Marktstraat 34, Ravenstein

Midden in het centrum van het prachtige vesting stadje Ravenstein is sinds 1998 de fotostudio van Rob   Pluijm gevestigd. Van hieruit maakt Rob in zijn herkenbare stijl portretten van mensen in alle leeftijdscategorieën met een lichte voorkeur voor de oudere medemens. Het afgelopen jaar heeft hij de unieke combinatie van  Galerie/studio gecreëerd in zijn pand. In het weekend van 27 & 28 oktober viert Rob zijn 20 jarig bestaan en tevens zal de officiële opening van zijn galerie/studio plaatsvinden. Uiteraard hangen er portretten van zijn hand maar ook prachtige landschappen van het rivierenlandschap lans de Maas, en een   aantal verrassende stillevens.

www.pluijmfineart.com

16

Roland Lemmers

Klokkenmaker

Lombardstraat 4, Ravenstein

Deze 3de generatie klokkenmaker is in 1986 afgestudeerd bij de horlogemakers vakschool in Hoorn.
Dit weekend zet hij zijn deuren open en kunt u hem aan het werk zien.

 

www.klokkenravenstein.wordpress.com

17

Theo van Duren

Chef Staatspers-bureau Vrijstaat  Ravenstein – Schrijver

Op diverse locaties

De chef staatsperbureau van de Vrijstaat Ravenstein geeft op verschillende locaties ludieke voordrachten over het reilen en zeilen van de vrijstaat. Heden en verleden worden aan de tand gevoeld.

www.facebook.com/

theo.vanduren.16

18

Wil Princen & Wil van Haren

Bierbrouwers

Molensingel 6, Ravenstein

In het bijgebouw van de hoogste stellingmolen van Brabant, wordt op ambachtelijke wijze bier gebrouwen. Het proces van het brouwen is vanuit het proeflokaal te overzien. Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein is opgericht om de levendigheid in het stadje Ravenstein te stimuleren. We verzorgen rondleidingen en proeverijen. We maken bieren zonder toevoegingen, en filteren en pasteuriseren niet. Daardoor zijn onze bieren ambachtelijk en vol van smaak. De molen kan bezocht worden en er is ook een bakkerijtje gevestigd. In 2016 is de brouwerij gestart. In dat eerste jaar wonnen we meteen de prijs van het lekkerste Brabantse bier.U bent dit weekend van harte welkom om iets te komen drinken en om de brouwerij te bekijken

www.stadsbrouwerijravenstein.nl


Wekelijkse bijeenkomst?

Elke zaterdag aan het einde van de werkweek komt het gilde bijeen. Ze bespreken dan ook vragen die u aan het gilde heeft gesteld.
Verder organiseert het gilde regelmatig lezingen en andere activiteiten. Deze vindt u binnenkort op deze website.


Wilt u meedoen?

Veel leden van het gilde verzorgen ook workshops en cursussen. Het zijn allemaal goed opgeleide professionals, dus zo bent u altijd verzekerd van hoogwaardige lessen! Wat kunt u zoal  doen?

Beeldhouwen - Emailleren - Fotografie - Glasblazen - Glasfusing - Goud- en zilversmeden - Houtbewerking - Metaalbewerking - Meubels restaureren - Meubels stofferen - Sieraden maken

Wilt u informatie over workshops? Laat een bericht achter in het contactformulier!